Μεγάλη Παρασκευή: Τι να μην κάνετε

Μεγάλη Παρασκευή: Τι να μην κάνετε

2611
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Τι να μην κάνετε Μεγάλη Παρασκευή

Η Μεγάλη Παρασκευή, αναπαριστά, σύμφωνα με το θρησκευτικό δόγμα, την ημέρα που ο Χριστός δικάστηκε από τον Πόντιο Πιλάτο. Για την ημέρα αυτή υπάρχουν πολλές παραδόσεις, αλλά και πολλές απαγορεύσεις. Ας δούμε κάποιες από αυτές…

(Το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό να προσβάλλει κανέναν. Έχει καθαρά ψυχαγωγικό σκοπό.)

1. Μην καθαρίζετε το σπίτι

Η ρίζα αυτής της «απαγόρευσης» έγκειται στο ότι την ημέρα εκείνη πρέπει να προσευχόμαστε και να μη «γεμίζουμε το κεφάλι μας με άλλες υποχρεώσεις. Από μία άλλη οπτική, βέβαια, (μια και οι παραδόσεις αυτές υπάρχουν εδώ και 2000 χρόνια), ίσως ακόμα και οι γυναίκες να δικαιούνταν ένα διάλειμμα από τις δουλειές στο σπίτι.

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα, καθαρίζουμε όποτε προλαβαίνουμε. Αν προλαβαίνετε μόνο Μ. Παρασκευή, ε, δεν πειράζει. Δείτε το σα μια ευκαιρία να κάνετε αντισώματα…

2. Μην χορτάσετε

Η Μ. Παρασκευή είναι η μέρα της πιο αυστηρής νηστείας. Με απλά ελληνικά, η μέρα του νερόβραστου, καθώς απαγορεύεται και η κατανάλωση λαδιού. Ευτυχώς υπάρχει λύση. Στα σουβλατζίδικα εκείνη τη μέρα κάνουν χταπόδι σε καλαμάκι στα κάρβουνα. Με λίγο ξυδάκι, είμαστε «άρχοντες». Το πόσα καλαμάκια χρειάζεται για να χορτάσουμε, είναι «άλλου παπά Ευαγγέλιο».

3. Μην ακούτε μουσική

Ας μην ξεχνάμε ότι η Μ. Παρασκευή είναι ημέρα πένθους. Ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις – όπως είναι η γιαγιά μου – δεν επιτρέπεται ούτε τηλεόραση να δούμε. Τώρα, για τους λίγους και εκλεκτούς που τυχαίνει να έχουν γενέθλια εκείνη τη μέρα, φαντάζομαι ένα ψιθυριστό Happy Birthday, να το επιτρέπει η παράδοση.

4. Μην πλένεστε

Δεν μπόρεσα να βρω πληροφορίες – η αλήθεια είναι – η παράδοση αυτή, από πού προέρχεται. Σίγουρα την Κυριακή του Λαζάρου η απαγόρευση στο μπάνιο οφείλεται στο ότι ο Λάζαρος πριν πεθάνει, είχε κάνει μπάνιο και τον πόνεσε το κεφάλι του. Ίσως να φαίνεται και το μπάνιο εκείνη τη μέρα ως ευχαρίστηση, ή ως απασχόληση με πράγματα τα οποία δεν πρέπει να μας απασχολούν.

5. Μην κάνετε Σεξ

Φυσικά, πώς θα μπορούσε να λείπει το σεξ από οποιαδήποτε λίστα απαγορευμένων σε θρησκευτικές γιορτές. Αν το σεξ για ευχαρίστηση καταδικάζεται από την Εκκλησία, το σεξ τη Μ. Παρασκευή θα μπορούσε να είναι και αιτία αφορισμού. Εξάλλου, όταν νηστεύουμε, νηστεύουμε από ΟΛΑ.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ