Ελληνική μυθολογία και Hollywood

Ελληνική μυθολογία και Hollywood

819
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
hollywood and greek mythology

Μία από τις συνήθεις πρακτικές του Hollywood είναι να παίρνει ένα γεγονός, μία ιστορία ή ένα περιστατικό και να το διανθίζει μέχρι να μη θυμίζει παρά ελάχιστα το αρχικό συμβάν. Βασική και απαράβατη αρχή: το αφήγημα πρέπει να είναι ελκυστικό.

Σε αυτήν τη «συνταγή φαίνεται να ανταποκρίνεται απολύτως η ελληνική μυθολογία – καθώς «πουλάει» εδώ και αιώνες – αφού πολλές φορές έχει υπάρξει αφετηρία ταινιών του Hollywood.

Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, μια λίστα ταινιών, οι οποίες – αν και θυμίζουν αρχαία Ελλάδα – δεν ανταποκρίνονται παρά ελάχιστα στον αρχικό μύθο.

1. Τροία

Πώς θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από κάποια άλλη ταινία; Η «Τροία» απέφερε εκατομμύρια στην εταιρία παραγωγής, παρουσιάζοντας μία εκτροχιασμένη παραλλαγή της Ιλιάδας του Ομήρου. Τα δύο ενδεικτικότερα σημεία είναι αφενός ότι ο Μενέλαος πεθαίνει (ενώ σύμφωνα με τον ομηρικό μύθο επιστρέφει στη Σπάρτη με την Ωραία Ελένη, όπου και τον επισκέπτεται ο Τηλέμαχος), και αφετέρου ότι ο Αχιλλέας μπαίνει στην Τροία.

2. Τιτανομαχία

Είναι εμφανές ότι η ταινία αναφέρεται σε μία διαφορετική Τιτανομαχία, από αυτήν όπου οι πρώτοι θεοί – παιδιά του Κρόνου – τον ανατρέπουν. Από εκεί και έπειτα, διατηρώντας κάποια στοιχεία (όπως ο θάνατος της Μέδουσας από τον Περσέα και ο έρωτας του ήρωα με την Ανδρομέδα), η ταινία μας παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική ιστορία.

3. Ο Πέρσι Τζάκσον και οι θεοί του Ολύμπου

Βασισμένο σε σειρά βιβλίων, και έχοντας τις ρίζες τους στην ελληνική μυθολογία, η ταινία παρουσιάζει κάτι νέο, μια ιστορία, η οποία δεν έχει δημιουργηθεί από τους αρχαίους μας προγόνους.

4. Hercules

Στην παραγωγή του 2005 εμφανίζονται αρκετά από τα κατορθώματα του μεγάλου ήρωα. Ωστόσο, η λογική του Hollywood επικράτησε και εδώ, προβάλλοντας στοιχεία τα οποία δεν υπήρχαν στον πρωτότυπο μύθο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στην ταινία ο Ηρακλής πρέπει να κάνει πέντε αντί για δώδεκα άθλους. Άλλη βασική διαφορά είναι η συμμετοχή της πρώτης συζύγου του Ηρακλή στη δολοφονία των παιδιών τους (στον αρχαίο ελληνικό μύθο ο Ηρακλής σκοτώνει και εκείνη πάνω στην τρέλα του).

5. The Immortals

Συνταγή για ταινίες Hollywood:

1 ηρωικό όνομα
μία πρέζα ιστορικό ή μυθολογικό υπόβαθρο
1 τόνο ειδικά εφέ
0,05 γρ υπόθεση
3 – 4 σκηνές πολύωρης μάχης
Για την εκτέλεση, απλώς ανακατεύετε καλά. Voila!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ