ΠτΔ: «Σωστή η επιβολή κυρώσεων για το προσφυγικό»

ΠτΔ: «Σωστή η επιβολή κυρώσεων για το προσφυγικό»

498
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ο ΠτΔ για την επιβολή κυρώσεωμ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όσους δεν τηρούν τις δεσμεύσεις για το προσφυγικό

Ο κ. Παυλόπουλος σε συνάντησή του με τον κ. Πίτερ Σάδερλαντ, ειδικό απεσταλμένο και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρθηκε στις κυρώσεις που φαίνεται ότι θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όσους δεν τηρούν τις δεσμεύσεις για το προσφυγικό. Ο ΠτΔ χαρακτήρισε την απόφαση απόδειξη ότι η ΕΕ είναι «χώρος δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων».

Στο λόγο του ο ΠτΔ μίλησε για σωστή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς εκφράζει το πνεύμα αλληλεγγύης που εκφράζει εξ ορισμού η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Παυλόπουλος στον κ. Αβραμόπουλο, επίτροπο της Επιτροπής, για το ρόλο του στην επιβολή των αναγκαίων κυρώσεων.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπικά ο επίτροπος Αβραμόπουλος αποφάσισαν να τηρηθούν οι υποχρεώσεις αυτές, ακόμα και με την επιβολή των αναγκαίων κυρώσεων. Γιατί πρέπει όλοι να αντιληφθούμε στην Ευρώπη ότι είναι ένας χώρος και δικαιωμάτων, αλλά και υποχρεώσεων.

Η απόφαση που έχουν πάρει τα Ηνωμένα Έθνη να στηρίξουν την αλληλεγγύη στο θέμα των προσφύγων είναι κάτι το οποίο βοηθάει πάρα πολύ και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι ένα ζήτημα αλληλεγγύης, δίκαιης κατανομής των προσφύγων μεταξύ των χωρών και είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη.

Διότι παρατηρήθηκαν φαινόμενα χωρών που δεν δέχθηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά αυτή την αλληλεγγύη.»

Ο κ. Σάδερλαντ, αφού ευχαρίστησε τον ΠτΔ, μίλησε για το ρόλο τον οποίο έχει διαδραματίσει η Ελλάδα στο έργο της αποκατάστασης των προσφύγων, λέγοντας πως είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι, σα λαός.

«Εκείνο που έχει κάνει η Ελλάδα και οι Έλληνες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να είστε υπερήφανοι και η Ευρώπη μπορεί να είναι υπερήφανη για την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Έλληνες προς τους πρόσφυγες. Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αξίες, πολλές από τις οποίες γεννήθηκαν στην Ελλάδα».

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ