VR, Virtual Reality και Videogames – PlayStation VR

VR, Virtual Reality και Videogames – PlayStation VR

949
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εισαγωγή:

Nintendo Virtual Boy
Nintendo Virtual Boy

Η Virtual Reality ή VR όπως είναι το υποκοριστικό της, είναι καινούργια μόδα στα videogames και όχι μόνο. Το VR έχει ξεκινήσει στα videogames εδώ και πολύ καιρό αλλά η πρώτη σημαντική αναφορά είναι της Nintendo που πήγε να κάνει την προσπάθεια της με το Virtual Boy το 1995. Ατυχές παράδειγμα η αλήθεια είναι, γιατί εδώ δεν μιλάμε για VR πραγματικό αλλά κάτι σαν προσωπική τηλεόραση. Με αυτή την αποτυχία η βιομηχανία είχε ξεχάσει την τεχνολογία, με μικρές προσπάθειες να γίνονται εδώ και εκεί αλλά όχι με μεγάλη επιτυχία. Έτσι εν έτη 2011 βγαίνει στο Kickstarter μια συσκευή που ήθελε τα λεφτά μας, το Oculus Rift, το οποίο ήταν και η αρχή για όλο αυτό το καινούργιο trend στην βιομηχανία των videogames.

Η αναβίωση:

Oculus Rift (Development Kit)
Oculus Rift (Development Kit)

Το Oculus ήταν μια συσκευή πολύ πιο κοντά στη φιλοσοφία του VR από αυτή
της Nintendo. Το μηχάνημα τελικά έπιασε και σήμερα έχουμε και επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας, με την υπόλοιπη βιομηχανία να μιλά για την καινούργια τεχνολογία στον χώρο και να θέλει και αυτή να πάρει μερίδιο από την πίτα. Έτσι όλες οι μεγάλες εταιρίες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μπήκαν στο παιχνίδι. Στο πρώτο άρθρο μας θα μιλήσουμε για την Sony. Γιατί είναι η μία από τις τρεις μεγάλες εταιρίες του χώρου που έχει την πιο κοντινή διάθεση στο κοινό του πονηρέματος της.

Project Morpheus:

Project Morpheus
Project Morpheus

Ας αρχίσουμε με την ιστορία του πράγματος. Το Project Morpheus, όπως ονομάζονταν στην αρχή, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Game Developers Conference του 2014, με την ομάδα που δούλευε σε αυτό να ασχολείται για τρία χρόνια κοντά με την ανάπτυξη. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η συσκευή άλλαξε όνομα και πλέον την ξέρουμε ως PlayStation VR. Δύο μήνες μετά μάθαμε ότι η Sony θα βγάλει το περιφερειακό της, για το PlayStation 4, μέσα στο πρώτο μισό του 2016.

PlayStation VR:

PlayStation VR
PlayStation VR

Το πόσο δίνει σημασία η Sony στο VR της φαίνεται από το γεγονός ότι στην φετινή της Developer’s Conference θα εστιάσει περισσότερο σε αυτό το μηχάνημα της. Πράγμα που φάνηκε και από την παρουσία της εταιρίας στην περσινή E3, όπου εκεί είχε ένα αρκετά μεγάλο περίπτερο όσο αναφορά την καινούργια συσκευή. Αν και όπως δείχνουν τα πράγματα μιλάμε για παιχνίδια «on-rails», δηλαδή το παιχνίδι θα παίρνει μόνο του έναν δρόμο και ο παίχτης θα κοιτάει-βαράει-πυροβολεί δεξιά-αριστερά. Τουλάχιστον για αρχή τα περισσότερα παιχνίδια που θα βγουν θα έχουν αυτή τη δομή, εκτός ίσως από ένα δύο . Το παράδειγμα του Wii της Nintendo βέβαια μας έδειξε ότι όταν οι προγραμματιστές και τα στούντιο ανάπτυξης μάθουν το μηχάνημα μπορούν να κάνουν θαύματα. Οπότε υπομονή αν θέλετε να παίξετε κάτι αξιόλογο. Επίσης ο Kazuo Hirai – πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sony – στα πλαίσια της φετινής CES 2016 ανάφερε ότι μιλάμε για πάνω εκατό τίτλους που αναπτύσσονται, τόσο σε βάθος χρόνου όσο και στο λανσάρισμα του VR, πενήντα από τους οποίους η εταιρία είχε αναφέρει τον Οκτώβρη στο Paris Game Show.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Η Sony έδωσε στην δημοσιότητα ένα video με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του VR της:

Τιμή:

Υπομονή θα πρέπει να κάνετε και όσο αναφορά τα χρήματα που θα χρειαστεί να μαζέψετε για το αποκτήσετε καθώς ο Andrew House – ένας εκ των Προέδρων της Sony –  ανάφερε στο Tokio Game Show ότι η συσκευή θα πωλείτε στην ίδια τιμή με μια καινούργια κονσόλα, πράγμα που δίνει ένα παράθυρο από 299€, τιμή εκκίνησης του PlayStation Vita στην χώρα μας, μέχρι τα 649€, τιμή εκκίνησης του PlayStation 3 στην χώρα μας. Ακόμα και έτσι όμως το μηχάνημα είναι αρκετά θελκτικό αν αναλογιστούμε τον ανταγωνισμό (Oculus Rift) που θα πωλείται σε τιμή πολύ κοντά στην δεύτερη, χωρίς να υπολογίζει κανείς το κόστος του υπολογιστή που θα χρειαστεί για να τρέξει η συσκευή. Εδώ ακούγονται σενάρια ότι η εταιρία δεν θα ξεπεράσει το, λεγόμενο, «ψυχολογικό όριο» των 499€ αλλά αυτό θα το μάθουμε λίγο πριν έρθει η συσκευή στα χέρια του κοινού. Αξίζει να σημειωθεί ότι είτε με την μια, είτε με την άλλη τιμή, η μαμά Sony δεν θα βγάζει κέρδος από το μηχάνημα, τουλάχιστον για κάποια χρόνια στην αρχή! Τέλος όσο αναφορά την εξωτερική εμφάνιση, πέρα από τα «γυαλιά» έχουμε να κάνουμε με μια συσκευή, χρώματος μαύρου, στιλιστικά ίδια με το PlayStation 4 και διαστάσεις λίγο μικρότερες από ένα Wii.

Κ για να κλείσουμε όσο αναφορά το κομμάτι της Sony στο θέμα ας δούμε μερικά trailers από τα παιχνίδια που θα βγουν στο επερχόμενο PlayStation VR:

Συνέχεια στο 2ο Μέρος και στο 3ο Μέρος

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ